Overwaarde inzetten

Een oud gezegde vertelt dat het geld van huizenkopers in stenen zit. Deels is dat natuurlijk zo, maar vaak gaat het echter om geleend geld, in de vorm van een hypotheek. De hoge huizenprijzen leveren echter wél 'steengeld' op. Wat kun je hier mee?

Overwaarde

De hoge huizenprijzen leveren voor veel woningeigenaren een overwaarde op: het huis is meer waard dan de hypotheek op dat moment. Dat kan komen omdat je flink hebt afgelost of omdat je een huis hebt gekocht dat ooit veel goedkoper was dan nu. Feit is dat je in deze gevallen letterlijk 'geld in je stenen' hebt zitten. Geld dat je niet zomaar kunt gebruiken voor andere zaken dan wonen.

In principe

Dit heeft te maken met het gegeven dat overwaarde in principe gebruikt moet worden voor je nieuwe woning. In principe, want je hebt de keuze om het niet te doen. In dit laatste geval krijg je echter over het deel van de overwaarde geen hypotheekrenteaftrek en dit kan flink in de maandlasten schelen. 

Rentekorting

Door de hoge huizenprijzen (of door het financieren met de overwaarde van de vorige woning) liggen hypotheeksom en woningwaarde dichter bij elkaar. Omdat een bank hierdoor minder risico loopt, geven ze vaak korting op de rente. Erg handig om naar te vragen. Banken komen hier merendeels namelijk niet vanzelf mee. Vaak is dan wel een taxatie verplicht. Vraag bij je bank of financieel adviseur of je hiervoor in aanmerking komt. Het kan al snel veel geld per maand schelen, geld dat je dan dus voor andere zaken kunt gebruiken.

Ophogen

Wil je gaan verbouwen, dan is het vaak mogelijk om bij overwaarde je hypotheek op te hogen. Vanzelfsprekend ligt de uiteindelijke beslissing bij je geldverstrekker, maar check ook met je adviseur of je de maandelijkse lasten na verhoging nog prettig vindt en je deze kunt dragen. Vraag ook naar allerlei subsidievormen, mocht je je woning willen verduurzamen.

Drie jaar

Let overigens wel op: verkoop je je huis en koop je niet meteen een ander huis, dan is de overwaarde nog steeds niet zomaar te besteden. Koop je namelijk binnen drie jaar alsnog een woning, dan geldt voor de overwaardesom dezelfde regel als in bovengenoemd geval. Ook dan krijg je dus over je overwaarde geen hypotheekrenteaftrek. Houdt daar rekening mee en laat je in alle gevallen goed adviseren over deze materie om financiële problemen in de toekomst te voorkomen. 

Mikki Weesenaar
9

Ik ben altijd zeer vriendelijk en snel geholpen door de makelaar. Zij had verstand van de woning en hielp mij op een hele eerlijke en meedenkende manier. Het feit dat een makelaar tegen een klant zegt; 'heel eerlijk gezegd denk ik dat dit niet iets voor jou is', dan heb ik meteen het gevoel dat de (verkopende, in dit geval) makelaar niet uit is op het heel graag willen verkopen van een woning, maar de klant het gevoel geven dat hij of zij geholpen gaat worden aan een woning naar zijn of haar smaak. Als ik het met vrienden over 'mijn makelaar' heb, dan moet ik mijzelf eigenlijk corrigeren omdat het de 'verkopende makelaar' is en niet 'mijn aankoop makelaar'. Ik ben zeer tevreden en zou de volgende keer zeker weer zaken doen met Hans Janssen, voor zowel koop als verkoop.

Mevr. van Rijsbergen
8

Prima service, snelle acties goede communicatie en snel schakelen. Zeker aan te bevelen Stijn Kreeftenberg

Mevr A.E.J. Rademakers, Dhr Lentjes
9

Wij zijn in eerste instantie voor een andere woning gegaan om te bezichtigen. Maar tijdens deze bezichtiging attendeerde caroline ((de Jong) als ik dat goed heb) ons op een dezelfde woning die nog niet op internet stond. Voor ons gevoel had ze onze wensen (voor de plannen die wij hadden met een woning,gezien de omstandigheden) direct omgezet in daden. Dit is dan net dat beetje extra (hart voor je werk). Kortom een fijne omgang en goed gevoel. Geen poes pas gewoon op de man af, duidelijk!

Lees meer
Terug
Recent bekeken