Hypotheekrente vastzetten of wachten?

De rente op hypotheken daalt snel. Zelfs hypotheken van 20 jaar gaan al met minder dan 2% rente over de toonbank. ING , Rabobank en ABN Amro hebben de rente deze maand al minstens drie keer verlaagd. Zo blijkt uit de berichten van De Hypotheekshop en Van Bruggen Adviesgroep.

Hypotheekrente neemt duikvlucht

„Afgelopen week hebben bijna alle verstrekkers de rente verlaagd”, zegt Oscar Noorlag van Van Bruggen. „Dat beeld zien we begin deze week doorgaan. Partijen zijn echt op elkaar aan het reageren. Een paar verlagen de rente zelfs met meer dan een tiende procentpunt. Dat kan voor een soort wisselwerking zorgen.”.

Vakantiemaand

Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop ziet ook dat geen enkele geldverstrekker achter wil blijven: „Het aantal partijen dat afgelopen week de rente verlaagde, is het hoogste aantal in de afgelopen drie jaar. En dat gebeurt eigenlijk al twee maanden op een rij.”

Het is opvallend dat die dalende trend al in augustus begint. Hagedoorn: „Meestal gebeurt dat in september pas, maar het gaat nu al enorm hard. Veel geldverstrekkers passen hun tarieven bijna wekelijks aan. Partijen die deze zomer niet hebben bewogen, moeten nu ineens flink verlagen. Dat gaat soms zelfs met twee, drie of vier tienden.”

Lange rente

Vooral bij langere rentevaste periodes zijn de dalingen flink. De gemiddelde 30 jaar vaste rente daalde de afgelopen vier weken met 0,25%, 20 jaar met 0,22% en 10 jaar vast met 0,15%. Er zijn inmiddels al meer dan tien aanbieders die een hypotheekrente van 20 jaar vast met NHG aanbieden voor minder dan 2%. Daaronder zitten ook grootbanken ING en vanaf woensdag ABN Amro.

Alle rentes zijn inmiddels elke week al records”, zegt Noorlag. „Maar in historisch perspectief is het heel bijzonder dat een hypotheek van 20 jaar met minder dan 2% rente aan wordt geboden.” Het lijkt erop dat de rente voorlopig alleen maar verder gaat dalen. Hagedoorn: „De Amerikaanse centrale bank verlaagt de rente, er zijn sterke geruchten dat de Europese Centrale Bank binnenkort ook weer de economie gaat stimuleren. En bovendien zijn de marges van geldverstrekkers op de hypotheekrente nog een stuk hoger dan vorig jaar. Dus daar ligt ook nog ruimte.”

Vastzetten of wachten?

De eeuwige hamvraag voor de koper of oversluiter is dan ook: moet ik mijn rente nu dan voor een lange tijd vastzetten of ligt er een nog lagere rente in het verschiet? „Een tijd terug zou ik hebben gezegd: de rente kan nu alleen nog maar omhoog”, reageert Noorlag. „En dat was toen ook heel logisch. Maar inmiddels is de kans heel groot dat de rente nog lager wordt.”

Toch nog maar even wachten dus? „Dat blijft een moeilijk punt”, zegt Noorlag. „Veel mensen kiezen toch voor zekerheid. Ik denk in elk geval niet dat je je er een buil aan kan vallen. Je weet dan in elk geval heel lang waar je aan toe bent.”

Meer weten?

Onze hypotheekadviseur helpt je op weg een keuze te maken. Mail of bel via de contactpagina https://www.livwonen.nl/diensten/hypotheken/ 


bron: De Telegraaf

Mikki Weesenaar
9

Ik ben altijd zeer vriendelijk en snel geholpen door de makelaar. Zij had verstand van de woning en hielp mij op een hele eerlijke en meedenkende manier. Het feit dat een makelaar tegen een klant zegt; 'heel eerlijk gezegd denk ik dat dit niet iets voor jou is', dan heb ik meteen het gevoel dat de (verkopende, in dit geval) makelaar niet uit is op het heel graag willen verkopen van een woning, maar de klant het gevoel geven dat hij of zij geholpen gaat worden aan een woning naar zijn of haar smaak. Als ik het met vrienden over 'mijn makelaar' heb, dan moet ik mijzelf eigenlijk corrigeren omdat het de 'verkopende makelaar' is en niet 'mijn aankoop makelaar'. Ik ben zeer tevreden en zou de volgende keer zeker weer zaken doen met Hans Janssen, voor zowel koop als verkoop.

Mevr. van Rijsbergen
8

Prima service, snelle acties goede communicatie en snel schakelen. Zeker aan te bevelen Stijn Kreeftenberg

Mevr A.E.J. Rademakers, Dhr Lentjes
9

Wij zijn in eerste instantie voor een andere woning gegaan om te bezichtigen. Maar tijdens deze bezichtiging attendeerde caroline ((de Jong) als ik dat goed heb) ons op een dezelfde woning die nog niet op internet stond. Voor ons gevoel had ze onze wensen (voor de plannen die wij hadden met een woning,gezien de omstandigheden) direct omgezet in daden. Dit is dan net dat beetje extra (hart voor je werk). Kortom een fijne omgang en goed gevoel. Geen poes pas gewoon op de man af, duidelijk!

Lees meer
Terug
Recent bekeken