Nieuwe regels in 2020

Nieuw jaar, nieuwe regels. Terwijl de champagnekurken tegen het plafond vliegen, worden op allerlei gebieden nieuwe regels van kracht. Bijvoorbeeld voor woningbezitters. Wij sommen er een paar voor je op. 

Minder eigenwoningforfait

Om met het goede nieuws te beginnen: eigenaren van een koopwoning met een WOZ-waarde tussen 25 duizend en 1.090.00 euro gaan minder eigenwoningforfait betalen. Iets minder. De bijtelling, die wordt berekend over de WOZ-waarde, zakt van 0,65 procent naar 0,6 procen.

Aftrek

Het maximale tarief waartegen de hypotheekrente aftrekbaar is, zakt van 49 procent in 2019 naar 46 procent in 2020. Een verlaging die overigens alleen merkbaar is bij een jaarinkomen van minimaal 68.504 euro. Die verlaging zet zich de komende jaren door, tot 2023. Dan heeft iedereen een gelijkwaardige belastingaftrek van 37,05 procent. 

WOZ

Daarnaast betalen woningbezitters sinds 2019 weer inkomstenbelasting over de WOZ-waarde van hun woning wanneer de hypotheek is afgelost of bijna is afgelost. Hoeveel je moet betalen, hangt af van het inkomen en de eventueel resterende schuld. Op de website Wijzer in Geldzaken, (wijzeringeldzaken.nl), een initiatief van het ministerie van Financiën, vind je een rekenhulp om te checken in hoeverre dit voor jou van toepassing is. 

NHG

Tot slot: wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten, houdt er dan rekening mee dat ook hier vanaf 1 januari 2020 andere spelregels gelden: vanaf dat moment is niet alleen de hoogte van je woning leidend, maar is er tevens een bovengrens wat betreft woningwaarde. De hypotheekhoogte wordt elk jaar geïndexeerd (check www.nhg.nl voor de actuele stand van zaken), de woningwaarde mag niet boven de 310 duizend euro uitkomen. Omdat volgens wegwijs.nl de gemiddelde woningwaarde nu echter al een stuk hoger ligt (314.225 euro), is het zaak dit goed te checken. 

Deskundig advies

Schakel een deskundig financieel adviseur in om te bepalen in hoeverre deze nieuwe, algemene regels invloed hebben op jouw persoonlijke situatie. Om verrassingen te voorkomen. 

 

Eva Salverda
7

We zitten nog een beetje te vroeg in het proces om goede feedback te kunnen geven, maar voor ons was het intakegesprek een dikke tien en daarna zakte het een beetje in. Het is nog even aankijken hoe het zich verder ontwikkelt.

Verkoper van Hoeckelumstraat 10
7

afspraken met klanten zou ik liever korter op elkaar zien, komt waarschijnlijk door op het kantoor en dat de makelaar het te druk heeft. makelaar zeer deskundig, fijne samenwerking

Witte
8

Een zeer perfecte en zakelijke behandeling van de verkoop.

Lees meer
Terug
Recent bekeken