Mogelijk hogere hypotheek in 2020

Wie dit jaar uitrekent hoe hoog een eventuele hypotheek zou zijn op basis van het eigen inkomen, moet rekening houden met veranderingen in 2020. Weliswaar kan een eventueel tweede inkomen meer meetellen, maar alleen als het inkomen in totaal stijgt.

Overnemen

Dit staat in een adviesrapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), maar het blijft vast niet bij een alleen maar een advies. De adviezen van het instituut worden immers vrijwel altijd overgenomen in nieuwe overheidsregelgeving.

Tachtig procent

Zo adviseert het Nibud welk deel van een inkomen gebruikt mag worden voor bijvoorbeeld de berekening van een hypotheek. Dit om te voorkomen dat er teveel geld uit een inkomen naar wonen gaat en er een financieel probleem kan ontstaan als ergens anders geld voor nodig is. Voor 2020 is nu bepaald dat een tweede inkomen voor tachtig procent mag meetellen bij de berekening. Dit jaar is dit nog maar zeventig procent.

Realistisch plaatje

Op papier betekent dit dat je meer zou mogen lenen. Dat is echter alleen het geval als de inkomens stijgen. Nu verwacht het Nibud dat die stijging zo'n 2,5 procent gaat bedragen, dus dat is goed nieuws. Blijft het inkomen gelijk, dan kan het zelfs met de ruimere rekenmethode leiden tot een lagere hypotheek. Dit omdat de inflatie hoger is en omdat de hypotheekrenteaftrek versneld wordt afgebouwd. Wie volgend jaar 'in' is voor een nieuwe (of eerste) hypotheek, doet er verstandig aan om contact op te nemen met een financieel adviseur om een realistisch financieel plaatje voorgeschoteld te krijgen. Pas dan weet je welke prijsklasse je kunt selecteren op onze Garantiemakelaar-site of op Funda.

Extreem zuinig

Overigens adviseert het Nibud in hetzelfde rapport om een hogere hypotheek toe te kennen voor zeer energiezuinige woningen of om een bestaand huis energiezuinig te maken. Waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen zuinig en extreem zuinig. In dit laatste geval kan een hypotheek zelfs nog hoger uitvallen. Goed om in het achterhoofd te houden bij de zoektocht naar een nieuwe woning of bij het oversluiten van een bestaande hypotheek. Praat er in elk geval over met je financieel adviseur.

 

Mikki Weesenaar
9

Ik ben altijd zeer vriendelijk en snel geholpen door de makelaar. Zij had verstand van de woning en hielp mij op een hele eerlijke en meedenkende manier. Het feit dat een makelaar tegen een klant zegt; 'heel eerlijk gezegd denk ik dat dit niet iets voor jou is', dan heb ik meteen het gevoel dat de (verkopende, in dit geval) makelaar niet uit is op het heel graag willen verkopen van een woning, maar de klant het gevoel geven dat hij of zij geholpen gaat worden aan een woning naar zijn of haar smaak. Als ik het met vrienden over 'mijn makelaar' heb, dan moet ik mijzelf eigenlijk corrigeren omdat het de 'verkopende makelaar' is en niet 'mijn aankoop makelaar'. Ik ben zeer tevreden en zou de volgende keer zeker weer zaken doen met Hans Janssen, voor zowel koop als verkoop.

Mevr. van Rijsbergen
8

Prima service, snelle acties goede communicatie en snel schakelen. Zeker aan te bevelen Stijn Kreeftenberg

Mevr A.E.J. Rademakers, Dhr Lentjes
9

Wij zijn in eerste instantie voor een andere woning gegaan om te bezichtigen. Maar tijdens deze bezichtiging attendeerde caroline ((de Jong) als ik dat goed heb) ons op een dezelfde woning die nog niet op internet stond. Voor ons gevoel had ze onze wensen (voor de plannen die wij hadden met een woning,gezien de omstandigheden) direct omgezet in daden. Dit is dan net dat beetje extra (hart voor je werk). Kortom een fijne omgang en goed gevoel. Geen poes pas gewoon op de man af, duidelijk!

Lees meer
Terug
Recent bekeken